Minda Niaga Akademi Cikgu iEta
150 members
63 photos
221 links
@MindaNiaga pengalaman, nasihat dan motivasi berkaitan dunia Perniagaan dari @cikguieta , Blogging & Marketing Expert.

Blogieta.com
Instagram.com/CikguiEta
YouTube.com/marsitah1
Dunianiagaieta.blogspot.com
@MarsitahMatSaad +60192586141
Download Telegram
to view and join the conversation
Forwarded from INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed (@CikguiEta BlogiEta.com @MindaNiaga Blogger•Marketing Management Expert•ProblemSolving.Speaker)
Kita tak semestinya bagus dalam semua perkara.

Terima teguran, cacian, makian dan kemarahan dengan berlapang dada. Supaya jiwa kita aman dan tenang sentiasa.

Senyum sahaja tak perlu berkata apa-apa. 😊

@CikguiEta
BlogiEta.com
Willing to learn.
Berblog untuk kepuasan diri,
Kerana menulis itu hobi.
📊 Bagaimana anda kenal Cikgu iEta?

Dari fb (0%)

Dari Blog (0%)

Dari Telegram (0%)

Dari Instagram (0%)

Dari Wechat (0%)

Dari You Tube (0%)

Dari Kursus Online Marketing Bersama Cikgu iEta (100%)
├ nur zaifirah
└ Jamilah Sham

2 👥
📊 Nak tanya keluarga Telegram Cikgu iEta ni lah. Port mana lagi best kalian suka buat marketing? 😁

Blog (0%)

Facebook (0%)

Telegram (0%)

Instagram (100%)
└ zabidi zainudin

Wechat (0%)

You Tube (0%)

Car boot Sale (0%)

Tepi jalan (0%)

Pasar malam (0%)

Seminar/Kursus (0%)

Rumah ke rumah (0%)

1 👥
MARKETING TANPA MENJUAL

Entah kenapa hari ini saya terjumpa teknik marketing yang sangat mudah.

Sembang dengan Tuan Suami tercinta tadi sambil drive. Rupanya tak susah pun nak naikkan sales. Subhanallah.

Dalam saya mengkaji, tanpa saya sedar saya jumpa tekniknya. Marketing tanpa menjual.

Semoga ada insan yang saya dapat kongsikan teknik ini dalam sesi personal coaching. Aamiin.

Silakan share link channel ni t.me/mindaniaga semoga ramai lagi celik dunia perniagaan.

@CikguiEta @MindaNiaga
Bukan sekadar Blogger. Suka berblogging. Suka bicara tentang marketing, pengurusan dan pentadbiran perniagaan.
PORT JURUJUAL DAN USAHAWAN BERIKLAN SAMPAI LEBAM

https://t.me/joinchat/A5NxN0NV79tgmwwCax0vrA
Maaf 🙏

Dalam ni tak ada jual niaga ilmu Instagram Advance atau pun Marketing Gaya apa pun. Dalam ni @CikguiEta kongsikan pengalaman, nasihat niaga dan apa sahaja yang difikirkan sesuai untuk Usahawan sahaja.

Walau ada ilmu tu semua, @CikguiEta lebih suka coaching berkaitan ilmu yang proven @CikguiEta dah amalkan sendiri. Especially tentang Blogging. Sebab @CikguiEta memang jana duit dari Blog.

Jika ada ilmu orang lain yang terkhilaf tak sengaja berkongsi dalam channel @mindaniaga ni, maaflah ya. Taksub dulu tu. 😅

Sekarang bukan dah zaman bertaksub. Belajar boleh dengan sesiapa sahaja. Tapi pilihlah Guru yang tiada ajaran berunsurkan penipuan dan syubahah.

Keberkatan menuntut ilmu tu akan terjaga jika Guru itu sendiri tidak menipu dan tidak mengamalkan perkara syubahah. Payah nak jumpa Guru begini. Berdoalah supaya kita dapat semua dengan izin Allah. Maafkan semua kekhilafan hamba. @CikguiEta a.k.a @MarsitahMatSaad

Kongsikanlah mana yang bermanfaat dari channel @MindaNiaga ni ya. Trimas. ❤️
Kenapa business susah nak maju?

Punca utama adalah sikap. Antaranya,

1) Ego.
2) Sombong.
3) Sailang sesama sendiri.
4) Buang harga.
5) Menipu.
6) Terus menerus melakukan perkara syubahah.
7) Malas tambah ilmu.
8) Tak nak laburkan duit untuk ilmu.
9) Pendapat baru untuk membangunkan business diabaikan. Rasa diri sendiri sahaja betul.
10) Tak nak terima pembaharuan. Masih selesa dengan kaedah lama. Orang dah ke bulan. Kita masih di awangan dengan cara lama.
11) Sistem asyik berubah. Tak konsisten.

Ramai owner business yang bungkus buat produk sekerat jalan disebabkan 11 perkara ni.

Semua ni antara punca business susah nak maju atau pasti menjunam terus.

Penyelesaian, mudah sahaja.
1) Ubah sikap, terima pendapat yang pakar.
2) Usah mudah marah dan berburuk sangka menuduh orang lain bukan-bukan.
3) Hargai insan lain yang berusaha menaikkan business kita.

Silakan share perkara bermanfaat di channel t.me/MindaNiaga ni supaya sama-sama berjaya dalam business masing-masing. @CikguiEta nama sebenar @MarsitahMatSaad memang suka berkongsi ilmu perniagaan. Baru 30 tahun berniaga. 13 tahun berblogging. 😁
[ REZEKI ]

Rezeki tu dari Allah. Walau di medium apa sekali pun kita guna, beriklan bagai nak rak sekalipun, jika Allah tak jentik hati² manusia, takkan ada seorang pun yang membeli.

Kita ni usahlah terlalu taksub dengan apa yang kita guna. Sebab bila-bila masa je kita terlalai, Allah akan tarik semua nikmat yang Allah beri.

Semua milik Allah. Tiada satu pun milik kita. Hari ni kita mewah. Esok lusa mungkin kita susah. Hari ni kita gah. Esok lusa mungkin kita rebah.

Bantu-membantu. Usah biar kawan-kawan sesama bangsa kita susah.

Tiada yang rugi atau masa terbuang jika berfikiran positif untuk bisnes dimajukan .

Yang rugi adalah tidak Berbuat apa² sedangkan peluang dah ada di hadapan mata.

Yang rugi adalah asyik mengelak dari kebenaran dan bertangguh-tangguh melakukan.

Yang rugi adalah, dah ada ilmu tak amalkan buat sekerat jalan.

Paling Malang, tidak normal dan hidup terus dalam kepura-puraan.

Ayat ni pun ada yang copy paste. Kasihan menarik followers dengan ayat ciplak. Tapi takpe. Dah halalkan. Cuma nak bagitaunya, @CikguiEta rasa suka dan asyik tergelak. 😂

#tipscikguieta #repost je.

Sebarkan ilmu FREE ni. @cikguieta percaya, ramai lagi yang tak mampu bayar RM199 untuk attend kelas Online. Klik je link ni 👉 t.me/mindaniaga dan share.
"BISNIS ITU BUKAN MASALAH UNTUNG RUGI TETAPI MASALAH SYURGA DAN NERAKA"

Memanglah begitu, berbisnis itu bisa mengakibatkan seseorang masuk syurga dan bisa mengakibatkan seseorang masuk neraka.

Bisnis itu bisa mengakibatkan seseorang yang tadinya susah menjadi sangat kaya raya

Bisnis itu bisa mengakibatkan seseorang yang tadinya kaya raya menjadi miskin sekali

Bisnis itu bisa mengakibatkan seseorang yang tadinya rajin beribadah menjadi lalai dalam beribadah

ada juga

Bisnis itu bisa mengakibatkan seseorang yang tadinya lalai dalam beribadah setelah berbisnis justru malah semakin dekat dan rajin dalam beribadah.

"BERSUYUKURLAH APA YANG SUDAH ANDA MILIKI"

Sebelum anda menerima rezeki yang lebih banyak lagi lebih baik anda bersyukur terlebih dahulu. Perbesar wadahnya, dan Pantaskan diri terlebih dahulu jika anda ingin minta rezeki yang lebih banyak.

Jangan sampai anda Lalai dari urusan akhirat kerana urusan-urusan dunia.

Sungguh URUSAN DUNIA ITU MENIPU.

ada banyak ayat yang bercerita bahwa urusan akhirat jauh lebih baik daripada urusan dunia :

“Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?” (QS Al-An’aam ayat 32)

“Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui” (QS Al-Ankabut 64)

Semoga bermanfaat..

Sumber : Aplikasi Ilmu Marketing Online.

Silakan
SHARE √

@cikguieta
@MarsitahMatSaad
T.me/mindaniaga
Forwarded from Cikgu iEta
DOA SENJATA MUKMIN

Bila kita tiada daya dan upaya. Berdoalah. Serah semuanya kepada Allah.

Allah...

Ya Allah
Moga apa yang daku kongsikan
Memberi manfaat kepada ramai
Bukan lagi memecah-belahkan
Bukan lagi menambah
Hiruk pikuk dan sebarang penipuan mahupun persaingan di laman sosial.

Aamiin Ya Allah
Aamiin Ya Mujib
Aamiin Ya Rozak
Aamiin Ya Wahhab

Ya Wahhab
Ya Wahhab
Ya Wahhab...

Berkati rezeki kami dengan cara yang halal kau redhai.
Ampuni kami semua yang berada dalam Channel² dan group @cikguieta ini ( @MarsitahMatSaad ) samada yang followers atau yang memusuhi.

Hidup dan matikanlah kami dalam rahmat dan kasih sayangMU

Bukan hidup dan mati kami hanya kerna mengejar dunia di hujung jari semata-mata.

Aamiin Ya Allah
Aamiin Ya Rahman
Aamiin Ya Rohiim

Ampuni dosa kami semua Ya Allah.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Setiap Pekerjaan itu bermula dengan Niat.

Jika hijrahmu ke arah dunia maka dunia semata yang kamu dapat.

Jika hijrahmu ke arah akhirat maka kamu akan dapat ke duanya, dunia dan akhirat.

Maka perbaikilah Niatmu dalam apa jua yang kamu nak buat. Sebab kita hidup ni bukan nak kejar dunia dan keuntungan semata-mata. 👍

Pesan @CikguiEta bila hati berbicara.

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

@MarsitahMatSaad PERSONAL.
@ieta_bot OFFICIAL.
@CikguiEta TIPS, INFO, PANDUAN BLOGGING DAN SOCIAL MEDIA.
@MindaNiaga TIPS, INFO, PANDUAN & NASIHAT NIAGA.
@AdvanceBlogging COACHING BLOG.

Blogieta.com
DuniaNiagaiEta.blogspot.com

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃
Forwarded from INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed (@CikguiEta BlogiEta.com @MindaNiaga Kepakaran saya ialah membantu Usahawan buat duit dengan Blog & S)
NAK ILMU FREE JE.

Sebenarnya terlalu banyak ilmu free baik Online mata Offline. Nak buat dengan tak buat je.

Di Telegram pun berlambak ilmu free. Minta je dari Allah. Sampai masa, dapat je ilmu dikehendaki tanpa ke seminar atau kelas.

Dari tertipu dengan group online bukan-bukan, usaha cari maka dapatlah. Kadang tak usaha cari pun ilmu tu datang sendiri. Ilmu milik Allah yang terpilih dikehendaki Allah akan dapat ilmu bersesuaian dengan tuan empunya diri.

Nak dengan tidak beramal je. Berbayar pun kalau tak beramal tiada guna juga. Bayarlah beratus liun pun. 😅😄

Apa pun berguru adalah lebih afdhal. Dapatkan keberkatan dalam menuntut ilmu. Kena bijak mencari Guru tapi jangan sampai taksub terlampau dan tertipu. 😊

@CikguiEta
Blogging Marketing & Management Expert
Paid / Gift Review, Private Telegram @MarsitahMatSaad .
Tuan pun Tuanlah. 🤣

Usah biarkan blue tick walaupun dah tak berniaga produk tu. Maklumkan. Tapi aib usah disebarkan. Berdosa sebar keaiban orang.

Pilihan nak berniaga apa, terletak di tangan kita. Bukan perlu kita ikut telunjuk owner yang tak berjenis, sistem pun berterabur lintang pukang even produk tu produk orang kita.