Minda Niaga Akademi Cikgu iEta
153 members
61 photos
200 links
Pengalaman, nasihat dan motivasi berkaitan dunia Perniagaan oleh @cikguieta , Blogger Marketing Expert &Freelance Speaker.
IG/FB : @CikguiEta & @MindaNiaga
Blog : Blogieta.com
YouTube.com/marsitah1
Dunianiagaieta.blogspot.com
@MarsitahMatSaad +60192586141
Download Telegram
to view and join the conversation
Forwarded from đŸŒš PUISI KATA NASIHAT TERAPI MOTIVASI HATI. (@CikguiEta @MindaNiaga BlogiEta.com Blogger•Marketing Management Expert•ProblemSolving.Speaker)
Baiklah. Terima kasih Sifu.

Alhamdulillah pagi ni buka fb dapat perkongsian ini. Terbaik. 👍😍

Dr. Tengku Asmadi juga Guru @CikguiEta sebenarnya. Beliau pernah coaching @CikguiEta secara online. @CikguiEta pernah meminta nasihat dan pendapat beliau. Cuma belum pernah bertalaqqi.

"Orang hebat, rakan-rakan dan Guru-gurunya juga hebat." Hehe jangan muntoh hijau naaa. 😝

Personal : @MarsitahMatSaad
Email : KisahcikguiEta@gmail.com
Lifestyle : BlogiEta.com
Business & Tips : DuniaNiagaiEta.blogspot.com
Instagram.com/CikguiEta
Instagram.com/MindaNiaga
Anda sedang melihat friendlist saya semakin berkurangan kerana saya sedang unfriend semua termasuk tukun dan machai. Sesi penapisan akaun laman sosial facebook bermula bulan Mei 2019.

Instagram sudah bermula bulan Mac 2019 selepas saya sedar selama ni saya banyak membuang masa menggunakan kaedah yang amat-amat membuang masa dan terjebak dengan perkara-perkara syubahat. 🤦‍♀😳

Yang negative semua buang. Maaf semua. Saya bukanlah layak berkawan dengan semua orang. Ilmu saya ni pun takdelah setinggi mana. Makanya, yang tiada kaitan saya akan lupakan terus. Saya merayu tolonglah jangan ganggu kehidupan dan perniagaan saya na. Biarkan saya bawa diri saya sendiri. Carilah orang lain untuk perkara yang saya tak suka lagi bawa kepada berdosa.

Terima kasih yang menerima saya seadanya.
@CikguiEta (@MarsitahMatSaad)
T.me/CikguiEta
T.me/MindaNiaga
Q : Kenapa subsribers channel boleh berkurang banyak dalam satu masa ek. Daripada 370 dah jadi 219

A : Besar kemungkinan mereka unsubscribe channel. Ada beberapa sebab.

Kalau beli subscribers pun boleh jadi juga macamtu. Buat aktiviti auto pun boleh jadi penyebabnya. Kerap beriklan pun boleh jadi juga penyebab orang unsubscribe. Banyak lagi penyebabnya.

Subscribers Telegram ni samalah juga macam followers di IG dan friendlist di fb. Adakalanya mereka ni manusia, ada juga kalangannya robot ada juga automasi dan ada juga spammer. Macam-macamlah.

@CikguiEta (Nama Pena)
@MarsitahMatSaad (Nama sebenar)
Blogger. Marketing & Management Expert ProblemSolving & Freelance Speaker.

@MindaNiaga @ZeroCost_Marketing
BlogiEta.com DuniaNiagaiEta.blogspot.com
Servis Penulisan & Pengiklanan sila Email : kisahcikguieta@gmail.com
Tahukah anda?

Bersedekah menjadikan rezeki kita bertambah-tambah.

Rezeki tu, tidak sahaja dari wang ringgit. Ilmu yang bermanfaat, tubuh badan yang sihat, akal yang cerdas dan anak yang pintar juga adalah rezeki.

Apa jua pun keadaan kita kembalilah kepada matlamat asal kita. Hidupkan memberi walau apa pun terjadi.

@MindaNiaga
Jom dapatkan Tips, Pengalaman dan Nasihat Niaga PERCUMA @cikguieta Klik je link ni 👉 t.me/MindaNiaga Pertanyaan? 📲 @MarsitahMatSaad
⁠Tips @MindaNiaga : Reward diri tambah ilmu dan skill bisnis dengan duit keuntungan. Ada lebih invest ke gold bar. 😍👍

Berasa lega baca tulisan Puan Guru Ainon Mohd ni. Alhamdulillah.
Sebab @CikguiEta kategori ini. 😁
Forwarded from INFO COACHING ADVANCE BLOGGING Cikgu ieta (@CikguiEta BlogiEta.com @MindaNiaga Blogger•Marketing Management Expert•ProblemSolving.Speaker)
Student Personal Coaching sila lihat Channel Nota Personal Coaching Advance Blogging. Ada NOTA TAMBAHAN.

Terima kasih. 😊

@MarsitahMatSaad (@CikguiEta)
BlogiEta.com
@MindaNiaga
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com @AdvanceBlogging @AkademiCikguiEta @ZeroCost_Marketing
UsahaWan online cari rezeki di laman sosial.

1) Sebab laman sosiallah tempat bina networking dan berkawan. Bukan tempat beriklan.

2) Jadi janganlah pelik benar bila handphone sentiasa di tangannya atau nampak dia sentiasa online.

3) Dialah layan customer. Dialah ambil order dan dia jugalah kadang tu perlu order ke hqnya jika dia stokis. Dialah segalanya.

4) Susah senang orang marketing ni tiada siapa pun yang tahu. Jadi janganlah mengeji dan berdengki bilamasa dia update sedikit hasil kejayaan-kejayaan dia ke laman sosialnya.

5) Yang tak berniaga, taknak support beli support like pun Alhamdulillah. Bantu share pun bagus. Kitakan Muslim bila lagi nak tingkatkan ekonomi Muslim bersama? Tak kiralah apa bangsa pun. Nak support bangsa sendiri pun bagus. Asalkan Muslim, support je.

6) Tapi pilihlah produk yang tiada unsur syubahah, maksiat, pendedahan aurat dan penipuan. Barulah berkat kehidupan hasil berniaga buat makan.

7) @CikguiEta nama sebenar @MarsitahMatSaad memang suka berkongsi Info, Tips, pengalaman dan panduan berniaga kat sini t.me/mindaniaga sebenarnya. Ajak kawan-kawan subscribe beramai-ramai ye.

8) Silakan LIKE | COMMENT | SHARE dengan senyuman. 😁
QANA'AH DALAM BERNIAGA

Bagi orang yang qana'ah berniaga bukan untuk kaya. Berniaga atau bekerja tu hanyalah satu kepuasan dalaman diri mereka. Cukuplah apa yang ada demi menampung kehidupan mereka.

Bagi orang 'Awwam pula, berniaga dapat bernetworking dan menambahkan kenalan sangat mnggembirakan hati mereka. Rezeki tak terjangka buatkan bertambah keimanan dan ketaqwaan kepada sang Pencipta.

Kita ni bila kaya tu, lagilah bagus. Dapat bayar zakat bantu asnaf dan mengurangkan banyak masalah ekonomi keluarga dan negara. Kalau berniaga tak mau kaya, itu wali namanya.

Usah dikondem apa pun pendapat mereka. Asalkan halal sebelum maut menjemput kita semua di dunia yang sementara cuma. Bekerja dan beramallah seolah-olahnya esok kita akan mati. Ini ajaran Nabi Junjungan Mulia kita Muhammad S.A.W. 😍 ( Tidak dikongsikan ke dalam BlogiEta.com dan T.me/CikguiEta )

Nota : @CikguiEta nama sebenar, @MarsitahMatSaad testing je posting camnini. Nampaknya, posting macamni ni difb telah dihide oleh Abam Mark sebab friendlist pun dah tinggal sikit. Ada 2k lebih lagi nak unfriend untuk bina network baru.
Group Coaching Blog & Business via SocMed anjuran @CikguiEta (@MarsitahMatSaad) Anda boleh jemput kawan² yang minat dan nak tahu tentang Blog, Business dan laman sosial di sini dengan kongsikan link group ini 👇 http://bit.ly/MindaNiagaAkademiCikguiEta
Forwarded from INFO COACHING ADVANCE BLOGGING Cikgu ieta (@CikguiEta BlogiEta.com @MindaNiaga Blogger•Marketing Management Expert•ProblemSolving.Speaker)
15 Perkara asas Wajib ada dalam Blog anda.

Ebook sedang disiapkan.

Student Personal Coaching Advance Blogging @CikguiEta sila lihat Channel Nota Personal Coaching Advance Blogging. Ada NOTA TAMBAHAN.

Terima kasih. 😊

@MarsitahMatSaad (@CikguiEta)
BlogiEta.com
@MindaNiaga
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com @AdvanceBlogging
@AkademiCikguiEta
@ZeroCost_Marketing
Ramai jurujual tak tau adab dan etika berniaga. Tu yang biadap.

Kalau Usahawan dia tahu Adab, rules dan etika berniaga. Barulah berkat perniagaan beri keluarga makan.
STORY TELLING COPYWRITING

AYAT 1

Cikgu iEta memang tegas. Dulu Guru Disiplin.

BerTegas pada orang yang langgar rules . Sebab Guru² Cikgu iEta semuanya tegas.
Tak suka? Apa ada hal?
https://t.me/cikguieta/3237

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

AYAT 2

Cikgu iEta memang tegas sebab ditrain oleh Guru-guru yang tegas dan dulunya Cikgu iEta ni Guru Disiplin. Tegas dalam kelembutan. Garang lain. Tegas lain. Kena tahu bezakan tu. 🤭

https://t.me/cikguieta/3237

BerTegas pada orang yang melanggar rules. Nak belajar kan? Adabnya kena follow the rules. Tak suka? Apa ada hal? Mudah sahaja.

Jangan belajar dengan @CikguiEta dan boleh left terus apa sahaja yang ada kaitan dengan @CikguiEta. Tak mau ajar orang sombong berlagak dan tak dengar kata ni. 😇

Nampak perbezaannya? 🔄