Emas dan Dinar Masa depan
97 subscribers
523 photos
23 videos
8 files
209 links
Emas Dijadikan Indah Pada Pandangan Manusia
Download Telegram
Pelaburan emas boleh memberikan pulangan yang tinggi, jika betul caranya. Sebaliknya jika tidak faham, pelaburan tersebut boleh menyebabkan penyimpan mendapat pulangan rendah atau mungkin juga rugi. Ini 3 mindset yang perlu ada sebelum membeli emas.
#1: ilmu pelaburan & simpanan emas


#2 simpanan emas lebih sesuai long term & tidak menjanjikan pulangan/dividen

#3 spread value bila menjual emas
Public Gold Syarikat Jual Beli Emas Berkredibiliti Tinggi

Public Gold merupakan syarikat jual beli emas sejak 2008, syarikat emas pertama di dunia yang patuh syariah, berdaftar di BNM, dipantau oleh panel syariah Amanie Advisors Sdn Bhd dan dilindungi insurans Lonpac. Berkolaborasi dengan Pos Malaysia dan Pos Ar-Rahnu dan mempunyai 18 cawangan seluruh Malaysia, 1 cawangan di Singapura dan 1 cawangan di Indonesia. Top syarikat jual beli emas di Malaysia yang berkredibiliti tinggi.

Selain itu, sifu Syukor Hashim juga pernah kongsikan di FB beliau,
10 Sebab Anda Patut Beli Emas Public Gold

1. Sebab kami dah bersama Public Gold 10 tahun, kejujuran dan ketelusan syarikat ini menyebabkan kami yakin untuk kongsikan dengan semua pembaca.

2. Selama 10 tahun jugak tiada orang yang beli emas dari Public Gold dan tak dapat emas, semua dapat emas masing-masing.

3. Setakat hari ini hanya emas public gold yang lengkap ciri-ciri yang baik dan optimum untuk disimpan.

4. Satu-satunya syarikat emas di malaysia yang ada Sijil Patuh Syariah untuk semua jenis kaedah belian.

5. Kredibiliti dan track rekod Public Gold yang baik dan telus menyebabkan syarikat gergasi Pos Malaysia sudi jadi rakan niaga.

6. Emas taraf LBMA dan dikecualikan GST. Ini sangat baik bagi kita yang niat nak menyimpan dan berjimat.

7. Sistem online 24 jam dan mengikut turun naik pasaran emas dunia. Kedai emas online Public Gold on jer sepanjang masa.

8. Public Gold menawarkan harga yang adil untuk semua, harga agen dan customer sama saja. Bezanya agen dapat komisyen 1-2% bukan sebab menjual emas tetapi sebab tolong rekeman orang lain utk beli dan simpan emas public gold. Jadi komisyen ni lebih kepada tanda terima kasih oleh Public Gold kepada agen tolong rekeman emas Public Gold. Ini bukan MLM dan sangat berbeza dengan model perniagaan emas yang lain.

9. Modal permulaan yang sangat rendah , RM100 dah boleh mula simpan emas.

10. Satu-satunya syarikat emas yg setiap bulan bagi talk dan ILMU EMAS FREE . Lebih 100 seminar seluruh malaysia setiap bulan dan yang hadir talk juga dapat EMAS FREE melalui cabutan bertuah setiap kali seminar.
*Gold Accumulation Program (GAP)*

Adalah salah satu kaedah penyimpanan emas berketulenan 999.9 (24K) secara sedikit demi sedikit serendah RM100 secara online. Gold Accumuation Program merupakan produk Public Gold.

KonsepGold Accumulation Program (GAP) sama seperti akaun bank online, bezanya akaun GAP memaparkan simpanan gram emas manakala akaun bank memaparkan simpanan wang ringgit.

Public Gold juga menyediakan Akaun SAP – Silver Accumulation Program, akaun perak secara online.

Penyimpanan emas dalam akaun GAP adalah percuma dan tiada tarikh luput iaitu penyimpan emas boleh menambah belian emas GAP bila-bila masa dan di mana sahaja secara online
7 Kelebihan Akaun Gold Accumulation Program (GAP)

Sesuai untuk penyimpan dengan bajet kecil tapi berterusan (cth RM100 setiap bulan).

Sesuai untuk penyimpan yang tidak berani menyimpan sendiri.

Tiada had umur, akaun untuk anak-anak boleh dibuka pada seawal kelahiran.

Boleh jual/beli secara atas talian di mana-mana sahaja.

Simpan emas secara percuma. Tiada yuran bulanan dan tiada caj tersembunyi.

Boleh menebus emas fizikal secara fleksibel, serendah 1 gram.

Akaun GAP/SAP disahkan patuh syariah – dipantau oleh panel syariah Amanie Advisors Sdn Bhd.
Tutorial Cara Pembelian Emas Akaun GAP
Harga emas GAP dikemaskini setiap hari pada jam 12am. Contohnya, harga emas pada 12 Mac 2022 adalah RM287/gram.

Oleh itu, jika anda membeli emas dengan harga RM287 pada hari tersebut, anda akan menerima 1 gram emas.

Jika anda membeli RM100, anda akan menerima 0.3484 gram.

Pembelian gram emas GAP melalui app Public Gold menggunakan kaedah bayaran FPX seperti berikut
Nota Ringkas Penerangan Akaun GAP

Selepas pendaftaran, anda akan menerima email dari Public Gold. Di dalam email tersebut mengandungi PG Code dan link pengaktifan. Klik link tersebut dan anda perlu tetapkan password terlebih dahulu untuk log masuk di website atau applikasi Public Gold

Anda boleh membuat pembelian pertama serendah RM100, tiada komitmen bulanan.

Tiada yuran pendaftaran, tiada had simpanan, tiada upah simpanan, tiada tempoh matang dan tiada tarikh luput.

Anda boleh menebus emas fizikal (goldbar atau dinar) daripada akaun GAP dengan syarat ada baki 1 gram dalam akaun.

Anda boleh menjual atau memajak emas di dalam akaun melalui sistem.

(Baru) Anda boleh menggunakan fungsi auto debit untuk menyimpan setiap bulan.
Faedah Program Kumpul Emas Mampu Milik Pertama di Malaysia

Program GAP Public gold ialah program simpanan emas fizikal pertama di Malaysia yang memudahkan para penyimpan emas mengumpul emas dengan modal rendah iaitu minimun RM100 atau membeli emas 1g 24K dan terkumpul emas dalam akaun GAP.

Secara asasnya program GAP adalah seperti akaun Emas bank seperti akaun emas Passbook Maybank atau Gold Investment Account (GIA) Public Bank.

Bezanya, program GAP membolehkan pengumpul emas dalam akaun GAP mengeluarkan emas fizikal seperti gold bar atau emas dinar termurah yang diiktiraf dunia, LBMA tanpa cukai GST atau cukai barang kemas bila-bila masa di cawangan Public Gold berdekatan di seluruh Malaysia.

Selain itu, emas yang terkumpul dalam akaun GAP boleh dijual secara online, boleh digunakan untuk mengerjakan umrah atau boleh digunakan untuk membeli pelbagai barangan dan perkhidmatan menggunakan emas dalam akaun GAP melalui PG MALL.

Penyimpanan emas dalam akaun GAP adalah percuma dan tiada tarikh luput iaitu penyimpan emas boleh menambah belian emas GAP bila-bila masa dan di mana sahaja secara online.
1. PENYIMPANAN EMAS MODAL RENDAH

Program GAP hanya perlukan modal minima RM100 atau beli emas minimum 1g tulen 999.9 (24 karat) iaitu dengan harga termurah kerana membeli emas pelaburan tidak dikenakan GST dan telus mengikut harga emas semasa dunia.

Klik www.publicgold.com.my untuk melihat harga emas 1g 24 karat GAP Public Gold yang dikemaskini setiap hari pada jam 12:00 malam atau bandingkan dengan harga emas jenama lain.
2. HARGA EMAS MURAH

Harga emas GAP Public Gold adalah harga emas paling murah kerana bebas GST dan harga emas yang berbentuk akaun emas namun boleh keluarkan emas fizikal bila-bila masa dan di mana-mana sahaja kerana Public Gold adalah satu-satunya syarikat pelaburan emas yang dapat pengecualian cukai GST ke atas jongkong emas dan perak pelaburan LBMA dan mempunyai 19 cawangan seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia.
3. BELIAN EMAS BOLEH DILAKUKAN SECARA ONLINE

Emas GAP Public Gold boleh dibeli secara online dengan mudah pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja.
4. DISOKONG JONGKONG EMAS 24K LBMA

Pengeluaran jongkong emas atau emas dinar disokong 100% dengan berketulenan 999.9 atau 24k, emas yang diiktiraf dunia LBMA (London Bullion Market Association) dan bebas cukai GST. Public Gold merupakan SATU-SATUNYA pengeluar emas LBMA di Malaysia yang mendapat pengecualian cukai GST.
5. KEAHLIAN PERCUMA TANPA YURAN

Pembelian emas GAP dengan minima RM100 secara otomatik menjadi ahli Public Gold tanpa yuran hangus dan emas dalam akaun GAP disimpan secara percuma tanpa yuran tahunan atau apa-apa caj tersembunyi.
6. PENYIMPANAN EMAS SECARA PERCUMA

Penyimpanan emas dalam akaun GAP adalah secara PERCUMA tanpa caj penyimpanan untuk sepanjang hayat. Emas 24K atau emas 999.9 yang disimpan dalam Program GAP disimpan dalam peti simpanan di Public Safe dan kesemua simpanan emas dilindungi insurans sekiranya apa-apa yang berlaku kepada Syarikat Public Gold Sdn. Bhd.
7. PENGELUARAN JONGKONG EMAS FIZIKAL PADA BILA-BILA MASA

Pengeluaran emas fizikal boleh dilakukan pada bila-bila masa untuk disimpan sendiri dengan mudah dimana-mana CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA, SINGAPURA DAN INDONESIA. Contohnya, membeli emas GAP semasa berada di Kuala Lumpur, boleh keluarkan emas fizikal apabila pulang ke kampung halaman di Johor kerana Public Gold mempunyai cawangan di seluruh Malaysia.

Emas dalam akaun GAP boleh dikeluarkan dalam bentuk fizikal sama ada emas pelaburan seperti gold bar atau emas dinar LBMA bebas GST. Pengeluaran minima akaun GAP kepada bentuk fizikal adalah serendah gold bar 1 gram 24 karat LBMA bebas GST.
8. PENGELUARAN EMAS FIZIKAL YANG FLEKSIBAL

Kelebihan utama program gap adalah kebolehan mengeluarkan emas perbagai saiz, denominasi atau pelbagai bentuk emas sama ada gold bar 24K atau emas dinar 24K LBMA bebas cukai GST. Contoh, jika dalam akaun GAP tersimpan 5 gram, boleh pilih untuk keluarkan 1 gram X 5 keping atau 5 gram X 1 keping.

Caj gold premium dikenakan semasa mengeluarkan emas fizikal iaitu jika keluarkan gold bar 1g lbma dikanakan gold premium RM5. Gold Premium adalah caj yang dikenakan ketika membeli emas secara terus atau mengeluarkan emas dalam akaun GAP mengikut item beratnya kerana jongkong emas Public Gold diiktiraf dunia, LBMA tanpa cukai GST yang dikeluarkan di Turki.