Tips dan info Social Media
71 subscribers
58 photos
8 videos
176 links
Nama pena, @PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta.
Suri rumah sepenuh masa. Penulis Lifestyle Blogger berpengalaman @SocialMediaExpertCoach. Digital Content Template Creator. BLOG : BlogiEta.com | WujudnyaAllahzahirpadamanusia.Blogspot.com
Download Telegram
Teruskanlah menulis dan sebarkan kebaikan mahupun maklumat kebatilan kesesatan. Biar orang jemu dan menyampah kepada kita sekalipun. Perjuangan atau dakwah selagi hayat dikandung nyawa.
Forwarded from 🌹 PUISI KATA-KATA NASIHAT PENAWAR HATI. (Penulis berpengalaman social Media Coach https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta)
AGENDA ARAHAN DUNIA BAHARU

Hari itu dia bersama kumpulannya burukkan ejen-ejen pastor Gerakan Missionary Kristian heboh gah gegak-gempita di laman sosial. Sebab melibatkan akidah, aku sokong. Kini dia memburukkan motivator kuat buat kerja amal yang sejenis sebangsanya, aku rasa pelik.

Aku tanya selalu. Lalu aku nampak sesuatu di situ. Modus operandinya sama. Facebook, laman sosial yang ada, group telegram dijadikan ruang mengumpat dan mencerca. Dibiarkan sahaja orang awam bermusuhan, bersengketa, bercakaran sesama dan berlainan bangsa. Agenda apa ini?

Sama juga, kes belum dibicarakan, sudah heboh sedunia. Berpakat dengan orang yang beragenda. Semua demi meraih followers yang tolollwernya.

Aku, hanya teruskan ketawa. Sebab kes aku diminta tunjuk fail, haram sampai sekarang tidak dipedulikan. Janji hanya tin kosong sahaja. Aku, whatsapp perli dan tanya selalu. Satu nombor diblocknya aku. Satu nombor lagi dibaca tanpa jawaban. Hahaha. Ini orang yang ramai idolakan. Pemecah-belah masyarakat sebenarnya.

Dunia sudah hampir kiamat ini, penuh dengan agenda menjatuhkan mengaibkan sana-sini. Aku juga mangsa fitnah. Jadi aku ketawa sahajalah berdekah-dekah. Video-video aku semuanya mencecah ke ribuan penonton hingga ke luar negara walau di sini di facebook aku ini, aku pernah dicemuh-dihina puak pelampau militan negara.

Alhamdulillah. Aku nama pena @PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta, tidak jatuh dek fitnah, tidak tumbang dek tohmah. 🥰❤️🌹
Forwarded from TESTIMONI, FEEDBACK Minda Niaga Akademi Cikgu ieta (Penulis berpengalaman social Media Coach https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta)
Viral kali ke tujuh (7) di tt. Di fb, IG dan Blog tak larat nak kira dah berapa kali dah viral. 😄
Nama pena, @PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta BlogiEta.com | WujudnyaAllahZahirPadaManusia.Blogspot.com
linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta
12 ADAB DI LAMAN SOSIAL.

Muhasabah diri bersama.

1) Elakkan guna page orang lain untuk hentam individu lain.

2) Belajarlah komen membina bukan menghentam dan sinis tanpa kaji-selidik kisah sebenarnya.

3) Hendak meroyan juga? Gunalah page dan Social Media sendiri. Beranikan diri berkata benar.

4) Jika komen di posting, usah mesej di messenger. Buang masa. Kalau saya, saya memang malas melayan mesej orang yang malas membaca posting saya tetapi hanga tahu hendak meroyan sahaja. Gila isim rupanya. 😩🙄🤦‍♂

5) Hendak menulis juga pada posting orang lain, doakanlah yang bermasalah. Itu tidak mengapa. Elakkan provokasi sesiapa.

6) Usah menulis tanpa asbab dan fakta yang kukuhnya. Lebih-lebih lagi bab akidah ya. Usah mencabar para pendakwah dan usah mencabar hukum Allah ya. Ini amaran mesra dari saya.

7) Ramai yang mengaku sahaja Muslim. Tetapi bila saudara seIslam menulis berkaitan akidah dengan ketegasan, menulis ayatnya sendiri, terus jadi pentaksub kumpulan tertentu biasanya kumpulan ajaran sesat, sinis perli menghina. Ini baru betul golongan munafiq. Tidak menyokong tidak mengapa. Usah bersikap seperti golongan munafiquun ya. Tuan Guru saya kata golongan setan. Sebab perangai macam setan.

8) Rujuk dan baca terjemahan ayat Al-Quran Surah Al-Kafiruun dan surah At-Taubah berkaitan munafiq dan kafir sebelum berhujjah dengan sesiapa. 😪

9) Jika saya, saya memang tidak berminat hendak berdebat bab ini sebab sudah menulis di posting sebelum-sebelum ni. Silakanlah membaca. Membaca itukan amalan mulia.

10) Orang berilmu tidak semestinya beradab.
Orang beradab semestinya berilmu. Kata Imam As-Shaafi'ie.

11) Orang yang sedang belajar, jika beradab akan mudah menyerap ilmu. Orang berilmu tidak semestinya beradab tetapi orang beradab pasti berilmu. Beradab pada yang beradab. Biadap usah marah disekolahkan adab.

12) Jika ada yang buntu dan merungut tiada idea, Alhamdulillah saya tidak pernah ketandusan dan kehabisan idea. Mungkin sebab saya Freelancer, Lifestyle Blogger dan Coach Social Media Coach.

Setelah apa saya lalui, lawan sahaja jika diri kita yang diaibkannya. Bodohlah akidah dipermainkan diam sahaja. Berani kerana benar.

Puteri Nur Cahaya @Cikgu iEta
10: 56. 19/1/2021.
(Updated 6/10/2022, 10:44 pm)
https://t.me/SocialMediaExpertCoach

#Adab #SocMed #SocialMediaExpertCoach #PuteriNurCahaya #PNC #CikguiEta #Ci #KisahCikguiEta #WujudnyaAllahZahirPadaManusia #MindaNiaga #DuniaNiagaiEtaEnterprise
Assalamu'alaikum.

Channel lama semua saya sudah padam. Sebab bercampur dengan ilmu guru-guru bisnes dan laman sosial sesat-menyesatkan pemikiran dan akidah kita sebenarnya. Menipu berbohong (munafik) pula tu. Selepas saya tahu siapa mereka saya padam semua channel yang ada dan buat yang baru. Saya tidak mahu terlibat berbuat perkara memesongkan akidah. Jadi, saya buat semula channel-channel telegram saya. Tak rajin invite. Masuklah siapa nak masuk. Saya tidak kisah. Tak masuk pun tak mengapa. Semua saya halalkan untuk penambahan info.

Yang masuk dalam ni mungkin tidak perasan siapa saya. Masuk sendiri atau melalui jemputan link. Kebanyakan adalah bekas dropship, ejen, client coaching, seminar, kursus dan customer produk-produk bisnes saya. Ahlan Wa sahlan. Terima kasih sudi ke sini. Saya tidak ada group melainkan group peserta seminat di telegram, facebook dan group lukis di facebook. Tak aktif dah. 😄

Saya dahulu minat ilmu marketing dan peminat silat. Jujurnya saya masih lagi trauma dengan guru-guru pendakyah ajaran sesat. Terbaru, 9/10/2022 baru saya sedar orang tua yang jemput saya berguru silat pada 8/11/2021 itu pun penipu, perawat bomoh dan pendakyah ajaran sesat. Dakyah saya amalan sesat. Semuanya saya tolak. Berlawan saya dengan beliau tidak mahu terima semuanya. Syukur Alhamdulillah 9/10/2022 telah diputuskan perguruan. Bebaslah sudah saya dari semua perbuatan sesat (sihir, syirik dan khurafat) hasil perbuatan beliau dan guru-guru sesat gila isim. Gila isim ni merbahaya Tuan Puan. Tak mengapalah itu ujian kecil sahaja.

Jadi sekarang ni memang saya banyak kongsikan tentang bisnes dan laman sosial lebih kepada adab dan akidah. Ini paling utama dalam kehidupan kita sebenarnya. Sebab apa yang saya lihat saksikan sendiri, ramai peniaga, usahawan, ustaz, ustazah, motivator, konsultan, coach, trainer, individu ramai followers bila berada di laman sosial atau dalam kumpulan amatlah tidak beradab sampai jadi adab (akhlak), aurat barai maka tidak mustahillah akidah rakai (rosak) tergadai. Bab ni memang ramai orang tidak perasan. Kasihan dan amatlah rugi kehidupan bila hal adab @ akhlak, agama termasuk bab akidah diabaikan dari kehidupan, pekerjaan dan perniagaan. Itulah yang jadi antara punca tunggang-langgang kehidupan dan perniagaannya. Jadilah yang berfurdah (niqab), bertudung labuh pun melanggar syariat di laman sosial. Sebab adab maruah sudah hilang, akidah diabaikan. Kasihan. Wal'iyadzubillahimindzalik. Jangan sesekali pisahkan agama, akidah dan adab daripada kehidupan, pekerjaan dan perniagaan. Hidupkanlah syariat Islam di mana jua kita berada. Hendak berkongsi apa pun terpulanglah. Janji adab, akhlak dan aurat diri sendiri, jaga. Aurat orang lain, biarlah. Itu urusan dia dengan Allah. Nasihatlah seadanya sahaja. Usah dimaki-hamun dicela peribadi mereka. Kita pun belum tentu amalan diterima..😞

AJARAN SESAT ialah apa sahaja perkara melibatkan atau menggunakan sihir, kepercayaan juga amalan berbentuk syirik, khurafat iaitu tahyul dan mitos. DOSA BESAR syirik menduakan Allah. Allah murka semua ini.

Berkaitan laman sosial, hari ini 4/11/2022, seram pula saya lihat progress instagram saya. Non stop like pula dah sekarang ni. Mana mari entahlah para likers tu semua... 🤔

Ada yang tanya saya,
"Macam mana nak di like non stop tu sis?😱".

"Filzah Hani Sulaiman aduh. Itulah. Saya ada buat ebook Rahsia Likes Free tanpa ads. Saya pun dah tak tau mana satu kaedah yang boleh jadi likers non stop tu. Saya try test je semua. Tak sangka mencanak-canak gila naik likers dengan followers pun turun naik. Ni dah menaik balik followers. Likers lagilah. Seram gila tengok. 😂" Begitulah kisahnya. Peserta coaching saya pasti faham jika belek ebook saya sudah berikan kepada mereka percuma sahaja.

Alhamdulillah 5/11/2022 sudah jumpa jawabannya. 😍

Nama pena, @PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta. Suri rumah sepenuh masa. Penulis Lifestyle Blogger berpengalaman Social Media Coach. Digital Creator.

BLOG :
BlogiEta.com
RahsiaSocialMedia.Blogspot.com
WujudnyaAllahzahirpadamanusia.Blogspot.com
Tips laman sosial.
Jika akaun laman sosial kita sudah lama, kita tidak perlu letak hashtag. Letak hashtag akan menutup view.
Assalamu'alaikum

Nak bagitau ni, Sekadar makluman kepada pembeli ebook pakar terapi instagram aura tu, saya sudah lama bertahun dah tidak berurusniaga ebooknya lagi atau perkara berkaitan pakar terapi instagram aura tu setelah mendapati beliau menipu taktik follow-follow. Ada tanya adminnya tapi tiada jawaban. Pakar terapi instagram tu ada kontak saya dan ugut saya "Cikgu tak takut ke ketulahan melawan saya Cikgu...?" menggigil suaranya menahan marahkan saya agaknya. Dah kalau menipu takkan saya nak ikut??? 😳 Samalah pula dengan guru-guru bisnes laib yang ramai followers, semuanya menipu sahaja kerjanya.

DAN kakitangan pakar terapi instagram terlibat dengan program ajaran sesat (ilmu aura, taksubkan garam, bulan semuanya amalan sesat Gerakan New Age), juga ilmu metafizik (pernah TERjoin kelasnya) melalui group pakar terapi instagram aura tu jugalah. Yang bergelar Xiifu pun sama (dibongkarkan oleh pendakwah di laman sosial).

Dulu saya tidak tahu itu semua ilmu ajaran amalan sesat. Sekarang saya sudah tahu saya wajib maklumkan kepada awam. Tak mahulah saya dikekang dengan kekangan api neraka. 😖

Semua group berkaitan pakar terapi instagram aura tu juga telah lama saya tutup. Channel telegram ini dan yang lain pun saya buat baru semuanya. 

USAHAWAN dan ahli sosial media, berhati-hatilah bila mahu menuntut ilmu. Ramai guru bisnes di laman sosial pendakyah penyebar ajaran sesat Gerakan New Age. Saya terjebak sebab terlalu minatkan ilmu marketing dan ilmu silat. Saya telah dipukau. Saya ada kongsikan di blog-blog saya berkaitan kumpulan psikik scammer penunggang agama, pendakyah ajaran sesat gila isim ni.

Ajaran Sesat :
Semua perkara melibatkan amalan dan perbuatan sihir, syirik dan khurafat.

"contoh macam doa , tak boleh sebut semoga murah rezeki. Nanti Allah bagi rezeki sikit. Kena sebut luaskan rezeki. Padahal tu kan mainan bahasa je. Tak kan la Allah tak faham. Kita ni bodo dulu , follow la. Takut salah. Hmm. Pastu no telefon kita pun semua nak analisis. Tarikh lahir. Warna baju kena ikut hari. Menyusahkan je. sesat betul". Berbual dengan rakan lama bisnes di instagram beliau beri contoh begitu. Ha, faham-faham sendirilah ya.

Tahun 2022 inilah baru saya tahu perkara berkaitan ajaran sesat itu apa. Ianya termasuklah quantum, metafizik penomboran dan banyak lagi. Tahun ini jugalah selepas berbincang dengan suami saya pada 13/11/2022 baru saya tahu selama itu sebenarnya saya telah dipukau. Mereka telah berlaku zalim dan menganiaya saya. Tapi tak mengapa. Allah itu maha berkuasa. Ramai menghubungi saya dan saya tahulah semua modus operandi mereka. Kaffarah Allah itu benar. Entri Blog saya juga tidak akan saya padam. Malahan akan bertambah lagi perkongsian demi perkongsian saya bongkarkan siapa dan apa perbuatan pendakyah ajaran sesat itu semua. 😁

Jika sebelum ini telegram open kini sudah private. Pengalaman saya pernah terjebak dengan kumpulan ajaran sesat, jika kita nampak channel telegram itu private, samada ketua kumpulan ajaran sesat atau adminnya sudah block kita yang sudah keluar dari situ ataupun ada sebar perkara memesongkan akidah tidak mahu ramai tahu ataupun nama telah ditukar.

Oklah. Biarkanlah. Semua sudah besar berakal. Fikirlah sendiri.

Ini perkongsian tentang kumpulan pendakyah ajaran sesat, penjenayah cyberbully body shaming akidah, minda, jiwa dan keturunan saya sebelum saya tahu apa sebenarnya telah berlaku.
blogieta.com/2021/09/ghibah-dan-fitnah-amat-lazat.html

Ini terakhir, seorang psikopat bomoh ilmu hitam, scammer penunggang agama. 9/10/2022 baru saya tahu beliau siapa. Wujudnyaallahzahirpadamanusia.blogspot.com/2022/11/psikopat-bomoh-scammer-penunggang-agama.html

Harap maklum.

Nama pena,
@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta.
Suri rumah sepenuh masa. Penulis Lifestyle Blogger berpengalaman @SocialMediaExpertCoach. Digital Creator.

BLOG :
BlogiEta.com
WujudnyaAllahzahirpadamanusia.Blogspot.com

TELEGRAM :
T.me/WujudnyaAllahZahirPadaManusia
t.me/SocialMediaExpertCoach
T.me/MindaNiaga
Teks khutbah Jumaat di Perak hari ni.
Moga Allah merahmati negara Malaysia ke arah pemerintahan yang lebih baik. Aamiin Yaa Robbal'Aalamiin. Undi kita penentu masa depan generasi akan datang.

https://youtube.com/shorts/w8lBe20AV8o?feature=share
Meriah betul. Banyak perkara penting perlu diselesaikan. Hilang selera nak berkongsi. Aktif di facebook kejap sementara ni. @PuteriNurCahaya @ Cikgu ieta. Bukti scammer dalam ni @WujudnyaAllahZahirPadaManusia Tips social media dalam ni @SocialMediaExpertCoach Tips bisnes sini @MindaNiaga