Tips dan info Social Media oleh Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
92 subscribers
51 photos
7 videos
137 links
Download Telegram
Mudahnya berniaga di laman sosial.

Di dalam ebook saya @RahsiaSocialMedia sudah saya jelaskan. Tahun 2021 banyakkan buat video dan pelbagaikan medium perkongsian.

Video ini contohnya https://www.instagram.com/p/CdmYXImjYPe/?igshid=YmMyMTA2M2Y= di Tiktok tak lepas dianggap violent. Alhamdulillah di laman sosial lain seperti instagram lepas dan mendapat reach yang semakin meningkat. Yang penting minda kita perlu kreatif dan usah asyik fikirkan bisnes semata-mata. Aqidah kita wajib kita jaga walau kita buat apa pekerjaan pun termasuklah berniaga.

Nama pena,
@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta
Penulis BlogiEta.com your @SocialMediaExpertCoach
Instagram, facebook dan lain-lain laman sosial.

Guna aplikasi atau fake account, buat kaedah lapuk follow unfollow, bila anda unfollow akaun anda hilang followers. Itulah punca followers drop. Ini rahsianya yang tidak diceritakan kepada pengikut beliau selama ini. Sebab itu saya keluar dari group itu walaupun beliau pakar saya malas tak berminat ikut taktik menipu. Begitu jugalah yang fitnah saya. Semua menipu. Buat perkara batil. Ajar dakyah ajaran amalan sesat. Wajiblah saya tolak sebab saya ni Islam. So, fikirlah sendiri kenapa saya menentang all out scammer (penipu) termasuklah scammer aqidah dan ajaran sesat.

https://twitter.com/i/spaces/1OyKADyeyEqxb
Sebab itu ramai otai tak layan mesej di laman sosial termasuklah saya juga malas layan mesej yang bukan-bukan. Gila isim hackers ni bukan kira. Dia nak hack suka hati dia sahaja. Yang bukan artis tapi diviralkan sebab fitnah ni pun dihacknya. πŸ˜’

Suami saya beri saya duit cukup. Tak perlu haih nak meminta sedekah dari sesiapa. Saya pun tak berminat tarik perhatian sesiapa. Saya buat hal saya cukuplah tenang jiwa saya. Peduli apa saya kepada yang lainnya jika tidak meningkatkan ketauhidan menjaga maruah aqidah saya? πŸ™„

Nak marah tapi kena sabar.
Nak marah tapi kena sabar.
Hish...!

@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta
Anti scammer
T.me/SocialMediaExpertCoach
Adab dan aqidah seiring dalam kehidupan kita di laman sosial, pekerjaan dan perniagaan kita lakukan.

@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta
T.me/SocialMediaExpertCoach
Adab dan etika perniagaan.

1) Belajar beradab.
2) Buat posting sendiri.
3) Usah menumpang pada posting orang.
4) Follow perbincangan dalam kumpulan.
5) Create engagement sesama rakan.
6) InshaaAllah berkat rezeki dan kehidupan.

Β© @PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta
Masih lagi Social Media Coach cuma KIV coaching fokus hantar dan ambil anak-anak bersekolah. πŸ₯°
https://www.instagram.com/p/CeHw0BNJC4x/?igshid=MDJmNzVkMjY=
2017 resign. 2019 Allah makbulkan impian beri talk kepada Usahawan di dalam Dewan.

Ada orang tanya kenapa gambar saya di bawah? Saya jawab, baguslah biar orang tidak kenal saya siapa. Saya nak sampaikan ilmu bukan nak cari pengaruh.

Tulus mulus positive minded sangat masa tu kan... Lurus bendul. Walhalnya JKP MPAJ Zon 3 tu, hurm... eh. Ghibah. Hahaha 🀭

Nama pena,
@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta. BlogiEta.com ❀️
PANDUAN LAMAN SOSIAL (updated 16/6/2022).

Nama elok dah tapi Display Picture gambar tengkorak, ular, mata satu, jin, dajjal, iblis dan syaithon. Awal-awal sudah mengaku tentera Samiri (dajjal). Hati-hatilah dengan tutur-kata dan perbuatan.

Biasa saya malas nak belek siapa yang add saya dengan segera tau. Pagi tadi, saya tergerak hati belek fb someone ni.

Tengok di header gambar iblis pangku anak. Display Picture dia pula gambar orang berselubung berlatar belakangkan kabus dengan tapak tangan menghala ke depan macam nak pukau orang je gayanya. Sebiji macam cara syaithon iblis Dajjal.

Senghaja saya nak pancing dia. Saya buat posting ni https://bit.ly/3wsReP4

Orang lain tak reply pun. Tapi dia ni sekejapan sahaja dia reply komen posting saya yang saya ingat lebih kurang macam ni.

"Wahai manusia usah mudah berprasangka. Aku datang untuk mengkhabarkan tentang 66 dan 6."

Ayat ditengah saya lupa apa. Panjang juga ayat dia.

Sembang dengan Suami.

"Dia hendak mempengaruhi Ayang dan sebar ajaran NWO." kata Suami.

Dia add saya guna nama Malil Ar Meg P**h. Add rakan saya guna nama 2 nama berbeza. Maknanya dia ada banyak akaun nama semua hampir sama. Semua akaun tu, ada akaun lagi dan ada akaun yang tiada gambar.

Eh, apa motif si mental ni add dan serang posting saya dan rakan-rakan saya siang tadi ek? πŸ˜³πŸ€”

.....................................
1:40 pagi, saya terfikir,
....................................

Ada hikmah semua yang berlaku ni. Sebab saya orang Marketing dan sales. Sebab itu jugalah saya dah tak ikut ajaran Guru-guru songsang dalam marketing dan sales ni.

AJARAN SILAP saya belajar dulu,

1) Add dan terima sesiapa sahaja sebanyak mungkin tak perlu memilih.
2) Penuhkan quota 5,000 di fb.
3) Penuhkan di ig 10,000 minimum followers.
4) Buat follow unfollow.

Tak perlu beb. Tak perlu. Itu semua buang masa. Sampai bila nak jadi hamba laman sosial?

Orang suka dengan kita, orang add dan follow kita. Dan kita ada hak terima atau tidak. Usah main belasah accept sahaja.

Apa dikejar followers semua tu?
FOLLOWERS TAK BAWA KITA KE MATI WALAUPUN FOLLOWERS RAMAI TU BANYAK MANFAATNYA.

Dulu saya pun ratu gain followers. Sebab tu saya boleh menulis begini. Saya sudah melalui semuanya. Ada kaedahnya. Dah pernah jual akaun pun sebab teringin rasa macam mana jual akaun. Kebetulan masa tu susah. Apa ada je ku juallah. πŸ˜„

Tidak salah guru juga yang mengajar dan ajar ajaran salah malahan MENIPU. Silap diri saya juga duku-dulu saya obses (Taksub) kepada satu-satu perkara. Alhamdulillah saya sudah insaf.

NOTA :
Keluar di memori pula benda Allah kisah tahun lepas ni πŸ‘†. Punyalah kumpulan ajaran sesat ni follow, like dan mendekati saya. Ish ish ish... Atas tujuan keselamatan insan baik-baik yang sudi komen, semua komen saya hide termasuk komen si pembuat onar tunjuk hebat sudah saya block.

Toksid ni kena buang jauh-jauh. Tak perlu dicerita siapa dia kepada awam. Nanti yang bengap semakin bengap follow si bengap pembawa ajaran sesat psikik scammer penunggang agama ni. Semua bukti bawa ke mahkamah dan PDRM tahu cukuplah. Tidak perlu pun dibuktikan kepada awam siapa saya siapa pendakyah ajaran sesat ni bukannya mendatangkan faedah pun. 🀭

NAMA PENA,
@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta

Fulltime House Wife, Multitasking.Blogger.Marketer @SocialMediaExpertCoach.Netprenuer.Content Creator.Problem Solver.

BLOG :
BlogiEta.com
RahsiaSocialMedia.Blogspot.com
WujudnyaAllahzahirpadamanusia.Blogspot.com

#panduanlamansosial #jagaadab #jangantaksub #jauhisyirik #janganmenipu #jagaaqidah
Tips Personal Branding (Ainon Mohd). ❀️

Sebab itu perlu buat personal branding bukan asyik menjual sahaja di laman sosial walaupun kita ni ada terlalu banyak produk bisnes.

Saya nama pena @PuteriNurCahaya bermula daripada Product branding. Online dan offline mula kenal saya dengan nama SSM saya Dunia Niaga iEta Enterprise tanpa pamerkan wajah saya. Tahun 2015 saya turun ke Instagram barulah saya buat personal branding pamerkan wajah.

Tahun 2017 selepas saya meletakkan jawatan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) sebab sakit kronik slipped disc barulah saya all out personal branding dengan cara saya tersendiri tanpa meniru sesiapa. Sampai ada rakan saya pening kepala dengan cara saya. πŸ˜„

1/7/2021 kembali berniqab meruskan kaedah Personal Branding saya tersendiri selepas menjalani beberapa siri kesakitan, disakiti, tersakiti dan dijatuhkan di laman sosial oleh pendakyah ajaran sesat. Semua tidak mematikan semangat saya terus berkongsi ilmu FREE. ❀️
Adab.

Ada kes selesai dengan saman berbillion. Ada kes hanya minta maaf cukup tutup kes. Alhamdulillah pada yang menang dan kalah akibat body shaming, moga menjadi iktibar kepada yang lainnya.

Itulah pentingnya menjaga adab. Bila adab tiada apa pun boleh jadi. Ramai teralpa hingga hilang adab terpesonglah aqidah menjadikan antara punca pergaduhan.

Kadangkala hingga terpesong aqidah akibat terlalu sakit hati kecam provokasi menghina orang-orang yang dibenci. Seperti yang telah banyak terjadi di laman sosial yang ada ini. Biasanya selepas kantoi kebatilan mereka sedaya upaya akan melakukan jenayah cyberbully dan bodyshaming pihak penyebar kebenaran.

Kadangkala segelintir nitizen berpihak pada siapa mereka suka hingga hilang adab, muflis pahala dan terpesong aqidah akibat kelancangan jari-jemari menjadi macai cybertrooper ikut percayakan pembohongan. Kasihan. Memalukan.

Kadangkala seseorang itu menjadi lebih zalim dan kejam atas perkara telah dilalui. Biasalah SEGELINTIR manusia sentiasa mewar-warkan cerita berita yang sensasi. Kan ghibah dan fitnah amat lazat berghizi. πŸ˜‹

Barangkali kita terlupa firman Allah SWT bermaksud: "Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya). Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)." Surah Al-Zalzalah, ayat 7-8.

BlogiEta.com tiada berita sensasi yang ada pengalaman sendiri dan pembaca yang rajin berkongsi cerita sahaja. Moga apa jua kesilapan siapa sahaja Allah SWT jua mengampunkan. Kita tiada daya upaya memberi taufiq dan hidayah. Hanya Allah yang berkuasa.

Kita hanya dapat menulis sebar kebaikan sekadar kita mampu bukan untuk membahagiakan hanya sebab kita tahu dan perlu beritahu agar kekangan dari api neraka dapat kita elakkan. Serius pada yang membaca penuh keseriusan tidak serius pada yang membaca sekadar sebuah perkongsian. Sekian.
Isu semasa.

Kes serius. Hari-hari dapat mesej dan whatsapp. Saya pun geram. Apalah? πŸ™„

Sumber :
https://bit.ly/3NmQAu9 BlogiEta.com WujudnyaAllahZahirPadaManusia.Blogspot.com
Antara adab di laman sosial :

1) Beriklan dalam ruangan sendiri dan port iklan sepatutnya.

2) Eakkan spam iklan di ruangan komen perkongsian orang lain.

Seorang Guru dan rakan yang beradab saya hormat. Jika tidak beradab selamanya saya tidak akan hormat. Bajingan pun jika beradab dengan saya tetap saya hormat. Orang beradab sudah tentu berilmu tetapi orang berilmu tidak semuanya beradab. Ini fakta.

Nama pena,
@PuteriNurCahaya @ Cikgu iEta
@SocialMediaExpertCoach
Surah Al-Zalzalah ayat 7 - 8

BLOG :
BlogiEta.com
RahsiaSocialMedia.Blogspot.com
WujudnyaAllahzahirpadamanusia.Blogspot.com
Tips dan info Social Media oleh Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta:
Rules di laman sosial.


Jangan mudah percaya kepada sesiapa pun di laman sosial. Lebih-lebih lagi yang add friend tiada gambar dan tiada satu pun posting publicnya kita boleh nampak.

27/6/2022 ramai follow sampai sekarang non stop. Alhamdulillah. Di IG ada artis follow di sini pun ada. Hargai followers kita. Sebelum orang follow kita, kita dahulu kena follow orang. Tapi tengok dulu orang bagaimana kita nak follow tu. Di laman sosial, tidak semua orang perlu kita follow. Pilih. Jika kita tahu confirm pendakyah ajaran sesat jangan follow.

Kadang-kadang kita tulis dan buat video ikut fahaman kita. Tapi yang baca dan tonton ikut fahaman dia. Adabnya ialah, tidak faham jangan memandai-mandai sebar fitnah. Lebih baik diam.

Diaibkan di laman sosial, ribuan hadir ceramah mereka di luar sana. Yang mengaibkan, setakat followers ramai di media sosial ajak mengumpat sini-sana, Aqidah Tauhid sudah hadamkah untuk bekalan mati nantinya? [BlogiEta.com]