INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed
171 members
264 photos
1 video
1 file
392 links
Part Time Blogger & Netpreneur.
Accept Paid & Gift Review
Blog : Blogieta.com
YouTube.com/marsitah1
@MarsitahMatSaad +60192586141
Dunianiagaieta.blogspot.com @MindaNiaga
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Download Telegram
to view and join the conversation
TESTIMONI : BLOG MEDIUM INFORMASI DAN PENGIKLANAN JANGKA MASA PANJANG.

T.me/CikguiEta (Info Am, Panduan dan tips blogging)
T.me/MarsitahMatSaad (Personal)
T.me/MindaNiaga (Info, Pengalaman, Tips dan Panduan Bisnis)

Kisah ringkasnya Klik SINI
Forwarded from Cikgu iEta
Mantiq AutoBot Telegram

Ada autobot yang best digunakan. Ada autobot yang tak best digunakan.

Bukan semua bot sesuai digunakan tetapi ada bot sesuai untuk semua.

Solusi :
Tak suka boleh unsubscribe atau stop message bot dan guna jelah Autobot yang kita suka guna. ☺

Bot @CikguiEta a.k.a @MarsitahMatSaad ada banyak. Ada yang dah jahanam tak boleh guna. Yang jual tu pun try & error lagi. Jadi belajar sendiri je lah. 😁
Buat masa ni, @CikguiEta tak pentingkan like lagi. Sebab sedang proses bina networking baru.

583 people reached ni organic tau. Bukan automasi. Zero Cost Online Marketing untuk usaha dakwah.

Best jadi Blogger ni, bila ada sahaja unpredictable berlaku dalam kehidupan seharian kita. 😍👍

Bacalah 👉http://bit.ly/KenapaAdaGayDanLesbianDiTahfiz Ambil yang bermanfaat. Nak share pun boleh. Silakan.
Belajar menulis dengan penulisan yang betul.

Biasakan yang betul. Buat betul-betul. Jangan buat benda tak betul.

Sebab, benda yang tak betul ni, biasanya orang akan ingat sampai bila-bila. 😉

Pendapat kita pun tak semestinya betul. Adatlah jika orang tak faham kehendak dan matlamat kita salahkan kita. Relax jangan menggelabah meroyan sedunia. 😂

Dakwah ni kan, tak perlu tunggu kita jadi Ustaz dan Ustazah baru kita nak berdakwah. Ajak sahaja ke arah kebaikan. Orang nak terima atau tidak, itu hak mereka. Jangan marah-marahlah. 🙈

Yang penting, kita buat kerja kita dan kita bahagia dengan cara kita. Kadang kita menulis untuk diri sendiri. Tak salahpun jika kita nak berkongsi.

Jaga hubungan silaturrahim. Yang salah tu tetaplah salah. Takkannya @CikguiEta nak sokong. 😘

@CikguiEta
Bukan sekadar Blogger tapi banyak tanggung dan jawabnya. Menulis hobi semata. Boleh subscribe t.me/CikguiEta ada macam-macam idea nak kongsi dan cerita. 😁
Forwarded from Cikgu iEta
INFO : JENIS BLOGGER
===================

Pada yang bertanya dan pada yang masih tidak faham, Blogger ni ada banyak jenis (Niche). Disebut juga sebagai kategori.

Sebelum kita nak pertikaikan orang, kita kena faham kerja orang dahulu. Tak faham tanya. Hanya Blogger yang faham kerjaya Blogger. Yang bukan Blogger dia memang menjadi nitizen belaka.

Jangan tak tahu, Blogger pun seperti instafamous ada followers (nitizen) tegar dan ada pengkritik tak bertauliah tegar. Biasalah tu beb. 😂

Pengkritik tegar a.k.a keyboard warrior, dia mesti ada sifat Double K.

Kritik dan kondem.

Blogger pun sama je macam manusia lain. Kenalah bersabar. Usah cepat melatah. @CikguiEta juga pernah difitnah di laman sosial. Di dunia realiti pun pernah. Adatlah tu. Bukan semua orang sukakan kita. Biarkan je. ☺️

Niche Blogger yang biasa ada :

1) Lifestyle Blogger.
Blogger ni, bebas menulis dan berkongsi apa sahaja.

2) Food Review Blogger.
Blogger ni dia suka buat kerja review makanan sahaja.

3) Travel Blogger
Blogger ini hanya tulis tentang pengembaraan ke mana-mana destinasi yang dia suka sahaja.

4) Financial Blogger.
Blogger yang hanya menulis bab kewangan sahaja.

5) Parenting Blogger.
Minat Blogger ni khusus tentang ilmu keibu-bapaan sahaja.

6) Netpreneur Blogger.
Menulis bab keusahawanan sahaja.

7) Digitalpreneur Blogger.
Affiliate, memang Blogger ini pakarnya.

Jika anda ingin bekerja sebagai Blogger, anda boleh pilih mana satu kehendak pilihan hati anda ya. Jangan ikut kata orang. Ikut apa yang anda suka dan pakar.

@CikguiEta
LIFESTYLE BLOGGER
Marketing & Management Expert suka menulis apa sahaja.

Ada soalan? Mesej Telegram @MarsitahMatSaad 😊
ISU SEMASA : PLAGIAT a.k.a CIPLAK IDEA
=========================

"Idea saya dicuri." Keluh Erna.

"Biasalah tu benda di laman sosial. Takpelah. Anggap sahaja itu sedekah. Orang guna, you dapat pahala. Pahala berpanjangan." Pujuk @CikguiEta tenangkan Erna."

Bukan tak biasa idea @CikguiEta pun dicuri. Tapi begitulah juga pesanan suami kepada @CikguiEta yang Cikgu sampaikan pula kepada sesiapa pun yang mengadu nasib kepada @CikguiEta.

Kalau dulu, pernah @CikguiEta mengamuk dalam kelas online seorang Guru disebabkan poster @CikguiEta buat dicrop oleh rakan sekelas dibuangnya nama Cikgu dan dimasukkan ke dalam minisitenya. Sampai Guru tu minta maaf dari Cikgu.

Ada tu pulak, siap copy paste ayat @CikguiEta bulat-bulat tanpa edit sehabuk pun.

Bayangkanlah, masa tu dah lah sakit slipped disc, editing dan marketing online semuanya sambil terbaring menahan sakit. Mereka tu tergamak ciplak hasil kerja @CikguiEta yang dah ibarat OKU ni? Yang dipanggil Sifu dan Cikgu pun ciplak apa yang Cikgu iEta buat. Masa tu kan, sakitnya tuh di sini. Sedih yakmat.

Tapi itu dulu. Tahun 2016 hingga 2017. Dah berlalu. Sekarang ni tak kisah dah. Ambillah selagi nak ambil idea penulisan atau karya Cikgu iEta. Dosa pahala ciplak (plagiat) hasil idea dan karya orang, fikirlah sendiri. Beri makan keluarga hasil ciplak, kau tanggunglah sendiri kalau terjadi apa-apa.

@CikguiEta In Shaa Allah halalkan. Lagipun idea dan karya kita ni, sebenarnya semakin diciplak, semakinlah banyaknya idea bercambah. Don't worry be happy.

PENYELESAIAN :
1) Daftarlah ke dalam MyIPO.
2) Buat Ebook.
3) Bukukan.

Semoga yang buat kerja plagiat berjaya dengan hasil plagiat yang dilakukan. Aamiin. Dapat duit hasil plagiat, sedekahlah ke masjid. Tak buat pengakuan takpa. Cuma doakan @CikguiEta sihat cukuplah na. 😘

Ada soalan boleh tanya je. Mesej @MarsitahMatSaad

Sumber

Jemputlah kawan-kawan dan keluarga semua ke sini ya T.me/CikguiEta macam-macam INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed yang @CikguiEta suka nak kongsikan.
Tutup Coaching Advance Blogging.

Fokus masa lapang menulis di BlogiEta.com dan editing Ebook. 7 Ebook sedang dalam proses siap.

Kerjaya utama Pengurus Tadika. Amanah Allah di samping urusan keluarga. Lain, kini menjadi sampingan sahaja.

Permudahkan Ya Allah @CikguiEta siapkan semua ebook tu. Aamiin

Pertanyaan dan cadangan boleh mesej terus @MarsitahMatSaad

@CikguiEta jemput semua keluarga Telegram Cikgu yang minat atau nak tahu tentang Blog subscribe sini t.me/CikguiEta ya. Terima kasih. ❤️
5 TIPS BLOGGING @CikguiEta

1⃣ Jangan buang harga. Sifu Titan sudah berpesan. Harga adalah maruah kita.

Contohnya, Paid Review RM50 jika melalui Instagram 30k followers ke bawah dan RM100 melalui Instagram 100k followers.

Contoh je ni. Bila kita ni Blogger, kita jaga harga tu. Barulah tak mencaras periuk nasi Blogger² lain yang sumber pencariannya hanya dari job review semata-mata. Berdosa tau mencaras hak orang lain.

2⃣ Blogger bukanlah Instafamous. Tapi, Blogger boleh jadi instafamous. Ni boleh belajar. Ada kaedahnya.

3⃣ Blogger adalah social Media Influencer. Blogger usah jadi Social Media Influencer yang haprak. Pastikan setiap deal atau job anda dapat, ada hitam putihnya.

4⃣ Andai anda Blogger anda juga UsahaWan, anda kena jaga pride dan etika sebagai seorang Usahawan.

5⃣ Blogger mesti jaga pride. Usah asyik terima job free. Business is business tapi tak salah sesekali kita buat kerja² Amal, bantulah Usahawan atau kawan-kawan yang susah kurang berkemampuan tu buatkan free review. Sesekali, buat ruang beriklan pada posting kita. Tak salahpun Hidupkan Memberi.

Kita boleh jadi Blogger dan Instafamous atau dan belajar sendiri Up Followers, Naikkan Brand dan Letupkan Sales tau. Bergurulah. Cari Guru yang betul.

Jemput kawan-kawan ke Channel ni 👉 T.me/cikguieta 👈 sebab ada banyak lagi tips @CikguiEta nama sebenar @MarsitahMatSaad nak kongsi.
Bumi sudah tidak mampu menanggung dosa dibuat manusia. Bertaubatlah.

Pesan @CikguiEta
Blogger dan dakwah
Kita bebas menulis apa sahaja.
Throwback : 2/9/2018

Alhamdulillah. 😍
Selesai memberi Nota Tambahan untuk pelajar² Asas Blogging Batch 5 dan 6.

Instagram.com/cikguieta

Telegram :
T.me/marsitahmatsaad
T.me/ieta_bot
T.me/cikguieta
T.me/mindaniaga
📺 Channel @cikguieta ?

Dulu subscribers cecah 500 dah. Atas beberapa sebab @cikguieta tutup Channel Telegram ni.

Kadang idea sangat banyak. Channel ni jadi mangsa @CikguiEta menulus. 😂

Subscribers datang dan pergi. Samalah juga followers Instagram dan fb. Jika di Blog followers statik. 😁

Telegram ni kalau dah cecah reach 200 subscribers, kita dah tak boleh invite tau. Jadi biarkanlah begitu sahaja. Nanti sambung cerita lagi ek. 😁

"Life must go on even sometimes you feel your live is gone like a shadow".

Salam sayang. 😍
@MarsitahMatSaad (Personal)

Channel :
T.me/cikguieta
T.me/mindaniaga
T.me/supplementbheaven
SOALAN KERAP DITANYA : BOLEH MINTA LESS SIKIT TAK HARGA?
================================

Salam Eidul Fitri 1440 Hijriah. Kisah ni khas untuk Usahawan Online yang baru berjinak-jinak dengan dunia Online.

Lama juga prospek ni bersoal-jawab dengan @CikguiEta. Baru lapan hari lamanya. Di hari Raya ni, dapat pula soalan macam ni, 🙈

"Ig 9.2k tu bole mntk less sket x hrga. 350 dpt x? Puan tlg tukarkan nama ke mcmne?". Tanya Teacher M.

"Boleh. Tukar nama dan delete gambar upahnya RM20." Walaupun dah pernah jawab, @CikguiEta tetap jawab lagi. Rajinkan Cikgu iEta ni? Hehe 😆

"Tukar nama dan profile je dlu puan. Delete tu sy bole buat." Minta Teacher M lagi.

"IG kawan saya jual ni 9k RM500 dah less still mahal RM430. Tak termasuk tukar nama dan profile. IG saya 9.2k RM399 sahaja. Harga ini sebenarnya adalah termasuk upah tukar nama, tukar profile dan padam gambar. Saya tak boleh buang harga dah Teacher." Jawab @CikguiEta masih boleh bersabar dan tersenyum. Sebab sebelum ni dah explain dah. Masih tanya lagi. 😁

"Teacher dah minta less. Saya ok je. Cumanya, kalau Teacher pergi pasaraya beli produk, boleh ke Teacher minta kurang harga dan tambahan aksesori lain lagi? ☺" Sambung @CikguiEta lagi.

Teringatkan beliau pernah bagitau nak survey je dulu. Jadi, begitulah @CikguiEta mengakhiri mesej perbualan urusan jual beli Instagram petang ini 11/8/2019.

Ini hanyalah sebahagian kisah urus jualan Online. Ada banyak lagi produk niaga yang @CikguiEta hanya jualkan kepada yang betul-betul berminat nak beli sahaja. Jika setakat survey dan banyak sangat permintaannya, kita sebagai Usahawan memang tak semua perlu kita layankan.

Jika ikut suami @CikguiEta lagi best. "Dah! Jangan layan! Raya ni kita utamakan keluarga. Dia taknak beli ikut harga kita, jangan layan. Kita bukan hamba dia!" Walaupun terperanjat sebab reply whatsapp tu depan suami, ada betulnya juga cakap suami kesayangan @CikguiEta tu.

Iyalah kan,
"Pinggan tak retak nasi tak dingin,
Orang tak hendak, aku lagilah tak ingin." betullah pantun dua kerat ni. 😅

Tapi bagi business woman even part time seperti @CikguiEta ni belum tergamak lagi tak melayan prospek dan customer. Semua prospek Cikgu layankan je baik-baik walaupun sekadar survey. Pada Cikgu, pembeli layak survey sebelum membeli. Usahawan perlu bersabar yakmat-yakmat melayan karenah prospek dan client atau customer.

Tapi @CikguiEta pernah tau marahkan prospek yang tak beradab sebab tak menyabar-nyabar nakkan dipos segera hingga siap marah Cikgu lagi. Harini bank in, esok nak terus pos? Macam lah dia seorang sahaja customer kita nak layankan. Cikgu diamkan je. Malas nak layan.

Bila siap pos, @CikguiEta tak cakap banyak, beri nombor tracking dan beliau minta maaf. @CikguiEta diam sahaja selepas tu. Tak lama lepas tu nak order produk lain pula. @CikguiEta hanya jawab ringkas "Bank in dahulu baru pos." Senyap terus. 😄

"Jadi, customers always right adalah salah. Jangan manjakan sangat dan melayan jika tidak beradab dan melampau-lampau sikapnya dengan kita sebagai Usahawan online ni." Ini pesanan @CikguiEta untuk newbie sebagai Usahawan Online.

NOTA :
1) Prospek, Client dan customer berbeza tak sama.
2) Inilah Story Telling gaya seorang Blogger since 2006 yang suka peram cerita dan mula Glamour tahun 2013.
3) IG murah banyak. Kebanyakannya IG fake account, guna robot followers dan automasi. Berisiko tinggi kepada pembeli.
4) TERIMA KASIH LIKE | COMMENT | SHARE.

@CikguiEta
Part Time Lifestyle Blogger bijak marketing dan pengurusan perniagaan.

#CikguiEta #PartTime #Blogger #KisahCikguiEta #Instagrammer #Netpreneur #Usahawan #UsahawanOnline #Cerpen
⁠SOALAN DAN JAWABAN

Soalan : @CikguiEta antara Blog, Instagram dan facebook mana paling best?

Jawaban : Semua best sebab @CikguiEta buat duit dengan Blog. Dapat sales dari Instagram dan facebook.

Soalan : @CikguiEta jual apa?

Jawaban : Jual produk, jual diri dan jual idea. 😁

Soalan : Hah?? Jual diri? Apa Cikgu ni???

Jawaban : Promote diri sendirilah. Gila nak jual diri macam kat lorong haji taib tu? 🤦🏼

Jual idea tu, menulis. Jual produk pun kau still kena menuliskan? Tidak mana datang istilah copy writing dan story telling? Ha, tu semua berpunca dari menulis dan bercakap je. Diperbaharui bahasa je pun.

@CikguiEta ni kan Blogger dah lama buat semua benda ni. Kebanyakan yang sukses dalam friendlist @CikguiEta sekarang ni pun ada yang bermula sebagai Blogger. Yang bukan termasuk kau ni teradd tanpa senghaja.

Boleh faham? Tak faham kalu, fahamkanlah juga. Sebab @CikguiEta nama sebenar @MarsitahMatSaad ni Blogger memang dah terbiasa menulis panjang lebar. Supaya orang mudah faham. Ok, esok sambung lagi soal jawab eh? Cikgu nak sambung menulis Ebook. 😊
Ada sebab Abam Mark Zurkebergh buat button LIKE, COMMENT dan SHARE tapi sangat sedikit manusia yang bersyukur apatah lagi menghargainya.

Selamat berMuhasabah diri sendiri. Kita tak perlu jadi Ustaz atau Ustazah untuk berdakwah.

T.me/CikguiEta
T.me/MarsitahMatSaad
T.me/MindaNiaga
BlogiEta.com
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com
Instagram.com/CikguiEta
Manfaatkanlah laman sosial untuk keamanan. Jari-jemari yang menulis dan berkongsi ini akan menjadi saksi di yaumul mahsyar nanti.

Minisite/FB/IG :
@CikguiEta

Personal Telegram :
@MarsitahMatSaad

Website :
BlogiEta.com
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com
Kita tak semestinya bagus dalam semua perkara.

Terima teguran, cacian, makian dan kemarahan dengan berlapang dada. Supaya jiwa kita aman dan tenang sentiasa.

Senyum sahaja tak perlu berkata apa-apa. 😊

@CikguiEta
BlogiEta.com
Willing to learn.
Berblog untuk kepuasan diri,
Kerana menulis itu hobi.